Over ons bedrijf

Bij het ontstaan van de boerderij in 1865 was er nog helemaal geen sprake van Picard. De boerderij was eigendom van de familie Smets.

Bij het huwelijk van Victorine Vranken met Guilliaume Smets op 29 augustus 1896 kwam de boerderij al dichterbij. In die periode was het Guillaume Smets die de boerenstiel ter harte nam. Hij overleed echter op jonge leeftijd in 1928 en de boerenstiel werd overgenomen door zijn nichtje Jeanne Vranken (dochter van Eugene Vranken en Marie Houbrechts). Zij nam haar intrek op de boerderij en oefende de boerenstiel uit met de nodige hulp van knechten en meiden.

In 1936 stapte zij in het huwelijksbootje met Joseph Picard (afkomstig uit Diets-Heur). Hij kon alleen maar genieten van de boerenstiel door naar de beesten en de natuur te kijken, want hij was leraar van beroep.

Samen kregen zij drie kinderen : Marie-José, Pierre en Yvonne. De twee oudsten stapten ook in de boerenstiel en nummer 3 trad in de voetsporen van haar vader. Pierre nam samen met zijn zus Marie-José het bedrijf over in 1957.

In 1965 kwam er hulp bij. Emerence Jansen werd de echtgenote van Pierre.
Samen kregen ze 4 kinderen : Jos, Mia, Luc en Peter.
De boerderij was toen een gemengd bedrijf van akkerbouw, melkvee, vleesvee, varkens en allerlei andere dieren. Ook deden ze aan zuivelverwerking en kon je terecht op de boerderij om roomboter, platte kaas en andere melkproducten te kopen.
De boerderij werd groter en de nodige veranderingen die de landbouwsector met zich meebracht werden toegepast. Aangepaste landbouwmachines, de nodige melkinstallatie en dergelijke ontbraken niet op de boerderij. De stallingen van de vierkantshoeve werden uitgebreid met aanpalende nieuwe stallingen.

Er kwam hulp van de opgroeiende jeugd want ook de boerenstiel boeide hen enorm.
Peter, de jongste zoon nam in 1993 een deel van de boerderij over en specialiseerde zich in melk- en vleesvee. De varkens verlieten stilaan de boerderij.

De akkerbouw was en blijft ook nog een belangrijk onderdeel op de boerderij. De akkers worden hoofdzakelijk gebruikt voor het telen van gewassen voor de voeding van de runderen zoals maïs, gras, ... Suikerbieten en graangewassen zijn de overige gewassen die geteeld worden.

De boerderij breidde zich verder uit en er werd nog meer onderscheid gemaakt tussen melkvee en vleesvee, elk een op hun beurt een belangrijk onderdeel.
Het vleesvee van het Wit Blauw Belgisch ras wordt gehouden voor het vlees. Op het bedrijf proberen we dieren te kweken van goede kwaliteit; dit kan doordat Peter kunstmatige inseminatie toepast.
Het melkvee is van het Zwart Bont Holstein ras en wordt uitsluitend gehouden voor de productie van melk.

Omdat er steeds meer vraag is naar producten die op de hoeve gemaakt worden, rees bij ons ook het idee om het verwerken van zuivelproducten uit te breiden.

In 2004 ging Pierre met pensioen en nam Peter de boerderij volledig ter harte. Maar het pensioen van Pierre verhindert niet dat zijn hobby nog steeds de boerderij blijft.

Als je een product aanbiedt, moet er ook een naam van de herkomst zijn en zo zijn we gekomen tot : “Hoeve Picard”.

Op dit moment wordt er op ambachtelijke wijze roomijs en sorbet gemaakt. De authentieke smaak komt in onze producten volledig tot z'n recht.